Без такса за ясля и детска градина? Вижте къде!

Има такава държава – или по-точно – такъв град! Без такси за ясли и детски градини ще работят детските заведения в германската столица Берлин. Това е още една стъпка напред за страната по отношение на социалните грижи, тъй като напълно отпада плащането на такса за детска ясла или градина. От 2007 г. насам действаше схема за поетапно отпадане на таксите за децата над 1 година, но от 1 август грижите за всички се освобождават от това плащане. Родителите обаче ще покриват разходите за храна за всички възрастови групи, съобщи ДПА, цитирана от “Дневник”.

Агенцията допълва, че по този начин Берлин става първата федерална единица в Германия, която се отказва от подобна такса.

В провинция Райнланд-Палатинат няма такова плащане от 2010 г. насам за децата над 2-годишна възраст. В Долна Саксония и Хесен от 1 август спира събирането на такса за деца над 3 години. Също от днес в източногерманската провинция Бранденбург родителите са освободени от такса за последната година в детската градина. На други места експериментират с един безплатен ден в седмицата.

Доплащането за храна на най-малките средно възлиза на 23 евро, а за занимални в началните училища – на 37 евро. Конкретният размер се определя според отчет за доходите през последните 12 месеца. За семейства с две или повече деца има отстъпка – 80% при две, 60% при три и 50% при четири и повече деца.

Ръководството на яслите и градините може да поиска допълнително заплащане за спортни занимания, уроци по чужди езици или за предлагане на органична храна. Властите не оставят това без контрол – поисканите суми не могат да надхвърлят 90 евро. От 1 септември 2018 г. влиза в сила и разбита на 3 категории регулация, както и нова система за предварително информиране на родителите с цел повече прозрачност. Центровете за отглеждане на деца, създадени по инициатива на родители, не попадат под тази регулация.

Как се компенсира всичко това? Долна Саксония е предвидила в бюджета за тази година 109 милиона евро. За следващата година прогнозите са за 270 милиона евро. От федералния бюджет допълнително ще идват 328 милиона евро до 2022 г.

Федералното правителство планира да вложи милиарди евро за ясли и детски градини в следващите години – от 3.5 млрд. евро сега на 5.5 млрд. евро през 2022 г. Крайната цел обаче не е всички да бъдат освободени от такси, а да се подобрят грижите за децата. Това означава, че част от средствата ще отиват за повече и по-квалифицирани детегледачки.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK