Безплатни млечни продукти ще има за над 300 000 деца през 2016 г.

uchilishtno mliako

Над 300 000 деца от 2115 училища и детски градини ще получават безплатно мляко и млечни продукти по схемата “Училищно мляко”, която се финансира от еврофондовете и държавния бюджет, предаде Mediapool.bg.

Още 81 заявления са в процес на обработка, като участниците трябва да предоставят допълнителна информация на ДФЗ или да отстранят непълноти и неточности в подадените документи.

Европейската схема “Училищно мляко” обхваща децата от детските градини и тези от подготвителните групи и учениците от І до ІV клас в държавни, общински и частни учебни заведения.

Програмата насърчава консумацията на българско прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал.

Доставките на мляко и млечни продукти в детските градини и училищата ще започнат от януари 2016 г.

На децата се полагат веднъж дневно или по 250 милилитра прясно мляко, или 200 грама кисело мляко, 200 грама млечни продукти с добавени плодове, овесени ядки или какао, както и по 30 грама сирене или кашкавал. Дневните доставки на един от тези продукти ще става по график, съставен от снабдителите.

Схемата “Училищно мляко” ще обхване 2115 деца от детски градини и ученици от І до ІV клас. Целта е да насърчи консумацията на прясно и кисело мляко, както и на други млечни продукти, за да се подобрят хранителните навици на децата.

Схемата се прилага у нас от 2009 г. като интересът към нея до 2014 г. е слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Като част от проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика на ЕС беше дадена възможност на държавите-членки, които желаят да участват в схемата, да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище.

Comments are closed.