Подсигуриха здравословна храна за децата през новата учебна година

плод или мляко в училище

Държавен фонд земеделие ще осигури необходимите средства за съфинансиране на европейската програма „Училищно мляко“. От първия учебен ден децата от детските градини и от 1-ви до 4-ти клас ще получават и тази година прясно или кисело мляко, предаде News7. Наесен стартира и програмата „Училищен плод“.

В момента училищата и детските градини са празни. Децата отдавна са във ваканция, директорите на учебните заведения обаче подготвят документацията за да кандидатстват по програмите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“. С по-голяма популярност е програмата за „Училищен плод“, която позволява и зеленчуци. Мляко или ябълка – това трябва да изберат директорите това лято.

Над 400 деца от подготвителната група и от първи до четвърти клас в 120 училище в София наесен отново ще похапват млечни продукти и плодове. Директорът на учебното заведение разказва, че те имат различни вкусове и не е лесен изборът, особено по програмата „Училищно мляко“.

Бюджетът на програмата заедно с европейските средства е общо 8 млн. лв.

Плодове и зеленчуци се дават на децата в продължение на 10 месеца, докато тече учебната година. Има изискване продуктите да бъдат винаги пресни, от следващата учебна година и да са предимно родно производство. Програма „Училищен плод“ е на стойност 14 млн. лв. – предимно европейски средства.

Кандидатстването по програмата „Училищен плод“ започва след дни – срокът е от 17 август до 23 септември. За програмата „Училищно мляко“ подаването на документи стартира на 1 септември и е до 30 септември.