Безплатни прегледи за атопичен дерматит

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи

Дерматолозите на Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират безплатно пацинети с атопичен дерматит. Консултациите ще са само два дни – 28 и 29 март (четвъртък и петък), от 9 до 13 часа, в кабинет № 220 в Поликлиниката на ВМА.

Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел. 02/92 25 002 и 02/92 26 181, между 8.00 и 14.00 часа. Не се изискива направление от личния лекар.

Атопичният дерматит засяга между 2 и 20% от хората в развитите страни. Силен сърбеж, суха и възпалена кожа, мехури и ранички – това са типичните симптоми на заболяването, обясни д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести във ВМА.

В 80 на сто от случаите диагнозата се изявява в ранна детска възраст. Най-често първият пристъп е преди навършването на 2 години. Протича в две фази: спокойна и остра. При спокойната кожата е много суха, раздразнена, лющи се и е необходимо да се хидратира всеки ден. Острата фаза протича с възпаление и е болезнена, необходимо е да се използват продукти, които да успокоят и да намалят сърбежа.

Според възрастта атопичният дерматит протича в три стадия – при бебета, при деца и при възрастни:

Бебешкият стадий на заболяването започва в кърмаческа възраст и се характеризира със зачервяване и обрив по кожата на лицето, бузи и брадичката;

Детският стадий може да бъде пряко продължение на кърмаческия. При него обривът се появява по гънките на крайниците и е придружен със силен сърбеж и поява на загрубяла кожа;

Третият стадий при възрастните се развива след пубертета. Засяга лицето и цялото тяло, като кожата на засегнатите участаци е сърбяща, опъната и се лющи;

Основните симптоми на атопичния дерматит са сухота и невъзможност на кожата да възстановява влажността и еластичността си, поради което не е в състояние да изпълнява качествено основната си функция на бариера срещу околната среда. Постоянното използване на емолиенти е абсолютно задължително във всеки един стадий на атопичния дерматит, съветват дерматолозите.

Източник: puls.bg

Коментарите са изключени.