Безплатни прегледи за рак на гърдата

 

рак на гърдата, безплатни прегледи, Списание РОДИТЕЛ, Родител.бг, roditel.bgОт 23 март до 3 април в столичната Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания ще се проведат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на простатата.


Желаещите трябва предварително да се запишат на тел. 02/801 39 11, като направление за преглед при специалист не се изисква.

Едва половината от пациентите с рак на гърдата оцеляват. Това е важен здравен проблем със значими обществени и социални последици при жените в целия свят.

Въпреки постигнатите значителни успехи в биологичното и клинично поведение на заболяването и в неговото лечение през последните десетилетия, проблемът продължава да съществува и придобива все по-комплексен характер.

Колкото по-рано се открие и лекува ракът на гърдата, толкова по-голям е шансът за оцеляване.

В световен мащаб 90% от всички случаи на рак на гърдата са открити от самите жени – много често като малка, твърда бучка. В повечето случаи бучката е безболезнена, но някои жени (11%) усещат болка.

Ракът на простатата е на второ място по честота след рака на белия дроб. Всяка година у нас със заболяването се диагностицират около 2000 души.

България и Румъния са единствените страни в Европа, в които смъртността от рак на простатата продължава да расте. Във всички останали държави на Стария континент смъртността се понижава от 1995 г. насам. Една от причините за тревожните данни у нас е късното диагностициране на заболяването.
Източник: puls.bg