Безплатни прегледи за рак на матката през май и юни в “Майчин дом”

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи

Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 17 май в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“.


Прегледите ще продължат до 18 юни, съобщават от лечебното заведение.

Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75 процента са в менопауза. Това означава, че средно близо пет жени в България се разболяват от рак на матката всеки ден.

„В последните години се забелязва ръст на случаите на рака на ендометриума. Основни фактори за увеличението са късното откриване на заболяването и промяната в начина на живот на жените, свързан със стрес, обездвижване и напълняване. Добрата новина е, че при навременна диагностика пациентките могат да бъдат оперирани по най-модерния и щадящ начин, а често и напълно излекувани“, посочва изпълнителният директор на “Майчин дом” проф. Иван Костов.

Профилактичните прегледи за рак на ендометриума ще се провеждат при водещите специалисти на болницата – проф. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“; д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“ и д-р Радко Тоцев, АГ лекар.

Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 442 или чрез и-мейл office@maichindom.com.

Кампанията за женско здраве на „Майчин дом“ е насочена към всички жени, които искат да си направят профилактичен преглед или имат съмнения, че страдат от заболяването. Целта на прегледите е както ранна диагностика, така и повишането на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката.

Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност.

„Майчин дом” е единствената държавна гинекологична болница, която разполага с последното поколение на робота Da Vinci, а специалистите на болницата извършват оперативните интервенции с високотехнологичната система по клинична пътека по НЗОК. До момента с Da Vinci са извършени над 140 успешни операции.

Източник: Puls.bg