Безплатни уроци по тенис за деца

безплатни уроци тенис

Спортният министър Красен Кралев откри пилотната програма „Тенисът – спорт за всички“, по която ще бъдат обучени безплатно 600 деца на възраст между шест и 12 години.


Финансирането на програмата е 300 хиляди лева, като половината от средствата са подсигурени от Министерството на младежта и спорта, а другата половина от федерацията по тенис.

По програмата ще се работи в шест основни регионални центъра – София, Варна, Пловдив, Хасково, Бургас и Плевен, като в тях ще участват 30 тенис клуба.

„Обучението ще се проведе през следващите три месеца, до края на септември. Това е началното обучение по тенис. Подбрали сме 30-те най-добри клуба според нашата категоризация“, обясни генералният секретар на тенис федерацията Екатерина Генова.

Програмата е насочена към деца, които никога не са се занимавали с тенис. По изключение ще има и такива, които са били обучавани по програмата на федерацията „Тенис 10“.

Всеки клуб ще може да събере до три групи с 5-15 деца. Две от тях задължително трябва да са по новата програма, а третата може да е с вече обучавани в тениса деца. Списъкът на клубовете ще бъде публикуван на сайта на федерацията в четвъртък, 9 юли.

В рамките на „Тенисът – спорт за всички“ ще бъдат проведени и около 30 турнира за подрастващи до 10 години, както и финални мастърси при 10-12-годишните.

Предвижда се организирането на подготвителни лагери за най-добре представилите се деца, а също и обучение за повишаване на треньорската квалификация на над 60 треньори с лектори от Международната и Европейската федерация по тенис.

„Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма. Изключително съм щастлив и горд, че с БФТ успяхме да намерим сили и средства, за да я стартираме. Целта е да увеличим броя на децата, системно практикуващи спорт, в случая тенис, за да се подобри здравето и двигателната активност на подрастващите“, заяви Кралев.

Източник: dnevnik.bg