Българските деца – четвърти по употреба на алкохол

dete alkohol

България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация за редовна употреба на алкохол сред подрастващите. Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично. Проучването на СЗО е проведено в 42 държави. България е четвърта по брой на тийнейджъри, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер 1 в класацията е Дания с 40% от юношите и девойките, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в първата петица влиза и Шотландия. Въпреки това СЗО отчита, че броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14 г., като цяло намалява, особено сред момичетата.

Друго проучване сред подрастващите българчета от м.г. показа, че над половината от момчетата и момичетата у нас между 10 до 19 г. вече са посягали към алкохола (62,6%). Сред изводите бе и този, че момичетата посягат към алкохола по-често от момчетата. В края на м.г. родители, учители и психолози планираха да започват спешна национална кампания за превенция на ранната употреба на спиртни напитки от подрастващи под наслов „Родителски срещи в бар“. Планирано бе срещите да не се провеждат в класната стая, а в бар – мястото, на което децата най-често опитват алкохол за първи път.

От резултатите от проучването на СЗО става ясно, че най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко – в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания. България попада и в класацията за най-закръглени тийнейджъри заедно с Гърция и Канада. Момчетата са по-пухкави във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели.

ДУМА припомня, че преди около 2 години проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи, съобщи, че всяко трето българско дете до 7 г. страда от наднормено тегло.

Източник: duma.bg