Бум на деца, болни от шарка в София

шарка дете

Силно са зачестили случаите на заболели деца от скарлатина и варицела в София, предаде Труд онлайн. Само за последната седмица случаите на болни деца са станали двойно повече.

В периода от 07 март до 13 март тази година в София са регистрирани 194 случая на варицела и 51 на скарлатина, става ясно от справка на Столична регионална здравна инспекция. Предходната седмица случаите на заразните болести са двойно по-малко – 77 болни от варицела и 20 от скарлатина.

„От 25 деца в групата на сина ми в яслата са останали само 10. Всичките отсъстващи хлапета са болни от шарка“, разказа пред Труд разтревожена майка. Тя допълни, че се бои да пусне детето си на градина, за да не се разболее отново, тъй като вече е прекарвало скарлатина.

Припомняме, че скарлатината не е шарка в истинския смисъл на думата, тъй като се причинява от бактерия, а не от вирус. Към нея не се изгражда траен имунитет след преболедуване и е възможно повторно заразяване, както при деца, така и при възрастни.

Варицелата от своя страна е вирусна инфекция, която води до изграждане на имунитет след като детето я е прекарало. Протича с появата на червени петна с размер 5-10 мм, които бързо се превръщат в мехурчета, изпълнени с бистра течност. След това потъмняват и на тяхно място се образуват корички.

Повече за различните видове шарка, как да ги разпознаем и полезна информация за родителите можете да видите ТУК

Comments are closed.