Бум на скарлатина и варицела в столицата

шарка дете
Растат случаите за заразени деца с шарка. В София само за последните две седмици 310 деца са заболели от варицела и 122 от скарлатина, предаде Bulgaria On Air.

За последните две седмици случаи на варицела са регистрирани в 32 детски градини и ясли и 26 училища. Случаи на скарлатина са има в 29 детски градини и ясли и 12 училища в столицата. Шарката заразява най-вече децата между 1 и 9 години. Преди обрива децата се оплакват от главоболие, липса на апетит и температура.

“В нашия район има повече скарлатина, както в детските градини и училища. Специално при нас има бум на скарлатина. При нея е типичното много висока температура, специфичния обрив по бузите, който се появява под формата на пеперуда и налепите в гърлото и лигавиците. А при варицелата е специфично, че винаги обрива започва от главата”, обясни педиатърът д-р Гергана Николова.

В сезона на настинките, епидемиолозите и лекари почти всяка година отчитат бум на болни от варицела и скарлатина.

“Последната седмица скарлатина имаме в гр. София 55 случая срещу 67 за същия период на предходната седмица. За варицела 159 спрямо 151 случая. За бум не може да се говори”, коментира д-р Ирина Гайтаневска от Столичната регионална здравна инспекция.

От началото на градината варицела са прекарали 22 000 души в цялата страна, което е с 2000 повече спрямо 2014 година. Столичното РЗИ също отчитат по-висок процент на заболели от варицела спрямо зимата на 2014 година.

“Има периоди на спад и подеми, когато се натрупа голямо количество от непреболедувало население за няколко години има и възможност след това на куп тези хора да заболеят. Затова се отчита малко по-висока регистрация”, обясни д-р Ирина Гайтаневска от Столичната регионална здравна инспекция.

Comments are closed.