Частните училища не искат да приемат безплатно деца

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг
Частните училища се обявиха против текст от новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който 20% от приетите деца няма да плащат такси, ако държавата финансира и тях, пише Dnes.bg

Просветната комисия реши, че приоритетно в този процент ще влизат децата с изявени дарби или специални образователни потребности.

Всяко училище само ще решава какъв да бъде редът за прием. Законът все още не е влязъл в пленарна зала, но от Българската асоциация на частните училища изразиха категоричното си несъгласие с гласувания на второ четене от парламентарната комисия текст.


Според председателя на БАЧУ Милка Славчева това гласувано допълнение променя философията на първоначално записания в законопроекта текст, че всички деца и ученици в частните училища и детски градини ще получават държавна издръжка, определена с единния разходен стандарт в образованието.

Милка Славчева постави въпроса кой ще осигури издръжката за обучението на тези 20 процента деца и ученици, приети безплатно в частни училища.

По думите й незаконно, неморално и несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители на деца в частните училища, за да се осигурят средства за безплатно обучение на приетите ученици.

„Новата алинея 4 в член 10 на законопроекта за училищното образование въвежда нова привилегия на група деца, които да се обучават безплатно. Това е дискриминация и нарушаване на правата на останалите ученици, които се обучават с такси в частните училища“, коментира Милка Славчева, цитирана от БТА.

Според нея с тази промяна ще има възможност за корупционни практики и за конфликти между родители в частните училища заради двете групи ученици – с платено и с безплатно обучение.

Може да има и натиск върху директорите и собствениците на частните училища да приемат определени деца за безплатно обучение, като няма да са ясни критериите за това кои деца са талантливи или са със специални образователни потребности, посочи Славчева.

От БАЧУ съобщиха, че вносител на текста е народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска и призоваваха то да бъде оттеглено от законопроекта.

От години от БАЧУ уверяват, че ако държавата отпусне средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и за децата в частните училища, те ще приспаднат тези пари от таксите им за обучение.

Сега средният стандарт за издръжка на учениците в държавните и общинските училища е около 1400 лева годишно.