Да се намали съдържанието на захар в бебешките храни настояват евродепутати

захранване бебе твърди храни

Евродепутати настояват да се намали съдържанието на захар в бебешките и детските храни. Мотивът е, че така се защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Така те блокират предложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация, предаде БНТ.

Световната здравна организация препоръчва консумацията на захар да е по-малко от 10 на сто от общата енергийна стойност. Специалистите са категорични, че в бебешките и детските храни в България съдържанието на захар отговаря на изискванията .

„В зеленчуковите пюрета практически може да се пренебрегне минималното количество на захари, а в кашите и в другите пюрета е до 5 грама на 100 грама, което според мен е оптимално“, смята доц. Марияна Маринова .

Според д-р Екатерина Чакалска – педиатър, когато захарта е в количества, които са необходими за рационалното хранене на човека и на детето, не са вредни. Като една препоръка бих дала – да се избягва рафинираната захар, да се набляга на полизахаридите

Евродепутатите са на мнение, че 3 пъти трябва да се намалят процентите на захар при преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца. Мотивите са, че високите нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст ще повиши риска от затлъстяване на децата и ще се отрази на вкусовите им предпочитания