Децата в предучилищните групи да могат отсъстват по семейни причини до 15 дни предвиждат от МОН

детска градина1

След увеличаването на отсъствията на учениците по семейни причини до 15 дни, Министерството на образованието и науката предлага това да стане и за децата, записани за задължително предучилищно образование. Промяната предвижда отсъствията по семейни причини за деца от предучилищните групи да се увеличат от 10 на 15 дни. За целта родителят ще трябва да напише писмено уведомление. Това съобщи пресцентърът на образователното министерство.


Проектът за поправки в Наредбата за предучилищното образование е публикуван за обществено обсъждане, чийто срок приключва на 8 май. Министерският съвет трябва да гласува промените, след което те трябва да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, а краят на учебната година за децата в предучилищните групи е 31 май.

В момента максималният брой разрешени дни за отсъствие по семейни причини от детска градина е 10. С увеличаването им на 15 ще се синхронизират изискванията към децата, записани за задължително предучилищно образование, с тези към учениците, съобщава министерството.

Източник: Dnevnik.bg