Детски панаир на занаятите в Стария град на Пловдив

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Старият Пловдив става декор на Детски панаир на занаятите, който се организира по повод 1 юни – Международния ден на детето.
На 31 май няколко възрожденски къщи и галерии ще бъдат отворени за децата, които ще представят своя талант в различни сфери на изкуството и занаятите.

Проектът е част от културния календар на община Пловдив и се организира на Регионалната занаятчийска камара и Управлението „Старинен Пловдив“. Това съобщи директорът на „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева, цитирана от БТА.


Панаирът ще се състои с шествие на участниците, което ще започне от стълбите „Каменица“, ще мине покрай Римския стадион и ще завърши при Лапидариума, който е естественият център на Стария град.

По думите на Тони Симидчиева – председател на РЗК, там ще има 15 шатри, в които децата от пловдивски училища и ученици от професионалните гимназии в града ще представят различни занаяти. Деца от град Куклен и от Дома „Олга Скобелева“ ще въртят керамично колело, ще се изработват предмети от кожа и текстил, дърворезба, а от арменското училище ще представят традиционни арменски сладки, ще се пече и раздава традиционен български хляб.

В къща „Недкович“ ще има изложба на картини и творческа работилница по българска бродерия и плъстене, в галерия „Златю Бояджиев“ децата ще изработват хвърчила, които ще бъдат пуснати над града, а в Балабановата къща ще има изложба на мозайки.

Детският панаир на занаятите е предшестван от проект, по който в рамките на месец и половина 30 деца от ОУ „В. Петлешков“ се обучават на традиционни български занаяти, допълни Симидчиева. Всички деца от проекта ще бъдат наградени с професионални престилки, книжки и ученически пособия, а техни връстници ще ги поздравят със специален концерт с участието на ансамбъла „Китеница“ от Раковски.

Източник: plovdiv.dir.bg