Организират детски работилници за коледни хлябове, сурвачки, картички и приказки

коледни картички

На 19 и 20 декември 2015, от 10:30 до 16:30 ч. в Националния етнографски музей в София ще се проведат коледни ателиета. Децата ще имат възможност да творят заедно с експерти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Ателиетата са свързани с българската фолклорна празнична традиция. Програмата включва „Коледни обредни хлябове“, „Традиционни български сурвачки“, „Уникални коледни картички“, „Коледарски песни и приказки“. Груповите посещения са със записване. Вход свободен за деца. Родителите и всички останали посетители заплащат редовната такса за билет от 5 лв за възрастни и 2 лв за студенти и пенсионери, като цената включва достъп до трите изложби в музея.

Ателиетата за обреден хляб, сурвачки и картички ще работят през цялото време, а ателието за коледарски песни и приказки ще има своя отделна програма: в събота от 12 и 15 ч.; в неделя от 11, 12, 14 и 15 ч.

Коледните ателиета с песен и танц ще открият детски танцов състав „Бъдниче“ към Двореца на децата и Коледарската група при читалище „Светлина – Кремиковци 1906“ с представяне на обичая „Коледуване“. Гостите ще бъдат приветствани и въведени в залите от директора на института доц. д-р Петко Христов, доц. д-р Анелия Касабова и координаторите на ателиетата.

Програма:

Ателие „Коледни обредни хлябове“
Координатор: д-р Иглика Мишкова
iglika.mishkova@iefem.bas.bg

Ателие „Традиционни български сурвачки“
Координатор: д-р Елена Водинчар
elena.vodinchar@iefem.bas.bg

Ателие „Уникални коледни картички“
Координатор: Димитър Василев
dimitar.vasilev@iefem.bas.bg

Ателие „Коледарски песни и приказки“
Координатор: д-р ГалинаМинева-Луканова
galina.lukanova@iefem.bas.bg

Събитието „Коледни ателиета 2015“ се организира за четвърта поредна година и,заедно със събитието „Великденски ателиета“, си поставя за цел да предава на най-малките членове на обществото ни живите български традиции и нематериално културно наследство на най-големите християнски празници Коледа и Великден.

С помощта и насоките на специалистите от ИЕФЕМ – БАН гостите на ателиетата сами  изработват сурвачки, картички, хлебчета и гевречета, които остават за тях; научават се да пеят коледарски песни и да разказват български коледни приказки.