Диагностициране на болестите според цвета на езика

Езикът се състои от група мускули, които ни позволяват да усещаме вкуса на храна, да я поглъщаме и да говорим. „Този наш орган е богато снабден с кръвоносни съдове. Благодарение на постоянния поток на слюнка, той непрекъснато се почистват от вредните бактерии, които са в устната кухина. Колкото и странно да звучи, голяма част от здравословните проблеми на даден човек са „изписани“ именно върху езика“, твърди д-р Лорънс Кирк от Британския колеж по натуропатия, цитиран от hospital.bg.

Един поглед към езика може да ни даде представа за това, какво се случва в тялото ни. Когато този мускулест орган промени цвета си, подуе се или стане твърд и болезнен, то това е ясен знак, че той се опитва да ни каже нещо важно. Може да става дума за липса на витамини или просто знак, че трябва да обърнете малко по-голямо внимание на зъбна си хигиена. Но в някои случаи това може да е знак и за нещо по-сериозно – проблем, които се нуждае от медицинска помощ.

Ето защо, застанете пред огледалото и разгледайте отблизо езика си. След това сравнете видяното с някои от описаните от специалистите състояния. Здравият нормален език трябва да е розово на цвят, без петна и уплътнения.

 

Черен език

Малките неравности по повърхността на езика се квалифицират като „косъмчета“ или като папиломи. Понякога обаче те могат да се превърнат в тъмни петна заради полепналите по него бактерии и дрожди. Цветът може да се дължи и на оцветяване от някои храни и тютюневи изделия. Често лоша устна хигиена е основен фактор за появата на тези черни петна. Това състояние е безвреден, но грозно от естетическа гледна точка. Често се нарича „черен космат език“.

Извън вредните навици и лошата хигиена, до подобно състояние на езика води и приема на някои антибиотици. Това също така може да е и признак на обезводняване. При такива състояние човек получава метален вкус в устата и лош дъх. Специалистите съветват да се ползва мека четка за зъби, чийто гръб е предназначен за почистване на езика от натрупването на бактерии и хранителни или тютюневи отпадъци. Ако обаче това не помогне езикът пак да стане розов в рамките на десетина дни, трябва да се консултирате с лекар.

 

Жълт език

Както „черния космат език“, така и жълтият добива своя характерен цвят в резултат от натрупването на бактерии. Папилите могат да се възпалят заради дехидратирането на организма, дишането през устата, вместо през носа, високата температура или тютюнопушенето. Тук също е необходимо подобряване на устната хигиена, категорични са специалистите. Бързото връщане на езика към здравословния розов цвят се постига с използването на антибактериална вода за уста и четка с почистващи езика ивици на гърба. Ако той въпреки това се задържи жълт в продължение на седмица, трябва да се консултирате с лекар. Побелял език

Някои хора често откриват, че езикът им е побелял или са придобили някакви бели петна по него. Това може да се дължи на няколко причини. На първо място е дехидратацията – състоянието лесно се предотвратява с пиенето на повече вода. Възможно е обаче да са се появили гъбички или кандида, които се размножават по повърхността на този мускулест орган и го покриват с бяла слуз. Хората, страдащи от нарушена имунна система или с протези, са по-често изложени на подобен риск.

Побеляване на езика от този характер се отрива също така при бебетата и възрастните хора. Инфектиране с кандида може да се получи и като страничен ефект от приема на някои по-силни антибиотици. Побеляването на езика обикновено не е чак толкова опасно състояние. За съжаление обаче то може да говори и за начален стадии на рак на устната кухина. Имайки предвид това, ако цветът не се възвърне скоро, потърсете медицинска помощ.

 

„Ягодов“ език

Ако езикът е розов, но по него има червени петънца и това е придружено с висока телесна температура, то задължително трябва да се консултиране с лекар. При това незабавно. Когато този мускулест орган заприлича на ягода, състоянието ви може да е сериозно. На първо място може да е сигнал за недостигът на витамини в следствие на някаква диета. Специалистите обикновено препоръчват увеличаване приема на фолиева киселина и витамин B12 под формата на хранителни добавки.

Втората причина за подобна промяна може да е наличието на скарлатина. Подобна стрептококова инфекция често причинява „ягодов език“. И третата възможна причина е Болестта на Кавазаки. Този проблем се появява предимно при деца под 5-годишна възраст, въпреки че той може да засегне и тийнейджърите. Заболяването се характеризира с възпаление на кръвоносните съдове в тялото, което реагира с „ягодов език“. При такъв проблем е наложително човек да потърси медицинска помощ.

 

Кафяв език

Рядко срещано състояние, което обаче може да е симптом за начален стадии на рак по кожата – т.нар. меланом. При това заболяване се появява петно ​​върху езика, което е тъмно кафяво на цвят. Ето защо е добре да се консултирате с дерматолог, като предпазна мярка.

 

Уплътнен език

Ако човек усеща езика си болезнен и с малки възпалени пъпки, то това е сигнал за няколко неща. На първо място може да става дума за диабет или анемия. Пушенето също може да раздразни чувствителния мускулест орган и да доведе до неговото възпаляване. Попарването с твърде гореща вода или храна, захапването на езика докато човек се храни и други механични увреждания са придружени от болка, но тя обикновено отминава до час-два. Някои жени пък съобщават за парене в езика по време на менопаузата си, но това не е фатално.

Стресът също може да доведе до образуването на малки язви и болка. Рака на устната кухина също е сред вероятните причини за настъпването на промени от този характер. Ако уплътненията и болката не отшумят за седмица-две, трябва да се търси лекарска помощ.

 

Напукан език

Пукнатините или малките набраздявания на повърхността на езика може да показват, че човек има гъбична инфекция – като например млечница, в устната кухина. Но може също така да означава, че човек се поти много по-често, както и че има сериозни проблеми със съня. С набразден език са и по-избухливите и нервни хора. Изтръпнат език Липсата на чувствителност най-често се появява в следствие на увреждания на нервната система.

Но може да се появи и след някаква стоматологична процедура, включително изваждането на мъдрец, почистване на кореновите канали или поставянето на зъбни импланти. В следствие на тези процедури е възможно увреждане на нервите, водещи към езика, който дават усещането за изтръпване или мравучкане. Състоянието обаче отминава за ден-два и не е притеснително, твърдят специалистите.

 

Вижте още:

Каква е ролята на бащата за здравето на детето

Цветът на очите на детето в зависимост от очите на родителите

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане

6 пролетни суперхрани за здраве и имунитет