Докога ще продължи домашното обучение за учениците?


Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април. Това става ясно от писмо на министър Красимир Вълчев до директорите. Заповедта за това обаче трябва да дойде първо от здравното министерство.

От просветното министерство потвърдиха, че вероятността онлайн обучението да продължи до края на извънредното положение е почти сигурна. Затова са изпратени и препоръки към дректорите и класните ръководители за нова организация на работата. Дневната натовареност на учениците от 1-ви до 7-ми клас трябва да продължава до 6 астрономически часа, а на тези от 8-ми до 12-ти – до 7 часа.

Препоръката на министъра е приоритетно да се залага на уроците по български език и литература, математика и природни науки, а часовете по изкуства и технологии да стават чрез поставяне на индивидуални или екипни задачи за изготвяне на проекти и презентации. Часовете по физическо пък да включват леки упражнения в домашни условия.

И още препоръки – учителите да не залагат само на нови знания, но и на уроци за упражнения и затвърждаване на материала. Също така преподавателите трябва да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците, а при необходимост да предоставят обратна връзка на родителите.

В писмото си министър Вълчев признава, че никой не е бил готов за тази ситуация, но въпреки това системата се е справила с предизвикателството с енергия и ентусиазъм. Удължаването на времето, прекарано в онлайн обучение обаче ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна.

Източник: Nova.bg