Фондът за деца източван по три схеми

болница

По три схеми е бил източван Фондът за лечение на деца в чужбина, обявиха разследващите. Начело в схемите е бил директорът на фонда Павел Александров и 7 от подчинените му. Това на практика е целият екип на институцията, обясниха от държавното обвинение. Всичките са родом от град Долни Дъбник, познават се от доста време и са си имали доверие. Петима са с обвинение за организирана престъпна група. Александров бе пуснат на свобода срещу 20 000 лева гаранция. Четирима също са с гаранции – съответно един с 15 000 лева, двама с по 5000 лева и един с мярка “подписка”. Останалите трима са станали свидетели на прокуратурата и нямат обвинения.

Наем  на жилище
Според държавното обвинение Павел Александров сключил договор за наем с българката Мария Мунош, в чийто апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според разследващите наемът бил на десетократно по-високо цена от предлаганата от клиниките, които извършват самото лечение. Случаят е от 2013 г., когато тогавашният здравен министър Таня Андреева използва, за да освободи Павел Александров като шеф на фонда. Той е върнат на работа от Мирослав Ненков.

Посредник
Александров и групата му намерили посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата взимал 250 000 лева годишно, като сумите били отчитани като дадени за лечение. И този случай е от 2013 г.

Болница  в България
Според прокуратурата имало възможност директорът на фонда да взима решения за лечение без одобрението на обществения съвет, но трябвало мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 90 експерта. Две трети от общо 500 становища обаче били дадени от трима лекари. Те винаги смятали, че децата трябва да се лекуват в лечебните заведения, в които работят. Стана ясно, че действително имало такава практика и процедура – да се взимат решения без обществения съвет. Стана ясно и още нещо – че няма въведено изискване експертите да се избират на случаен принцип.

От специализираната прокуратура уточниха вчера, че акцията е била вследствие на доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който имало набелязани десетки нарушения и злоупотреби, някои, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца в клиники във Франция и Турция. Същият доклад е бил изпратен на Софийската градската прокуратура на 6 април 2016 г. от министъра на здравеопазването Петър Москов. След проверка СГП е отказала да образува досъдебно производство. Москов е обжалвал прокурорското постановление пред Софийската апелативна прокуратура и предстои произнасяне на горестоящ прокурор.

В сейфа
16 500 евро, скъпи швейцарски часовници, два от които златни, както и един ролекс, са открити при претърсванията в дома и сейф в офиса на Павел Александров. Освен това са намерени десетки юбилейни монети, издадени от БНБ със сертификати. “Събрани са доказателства за корупционни практики”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Според нея има и доказателства за организирана престъпна група, която извършвала длъжностни престъпления.

Източник: в-к “Стандарт”

Comments are closed.