Глоба или отнемане на родителски права, ако отказвате среща на детето с бившия

развод разсяла родители

Майки или бащи, които системно не спазват режима за срещи между другия родител и детето, да бъдат лишени от родителски права. Това предлага Камарата на частните съдебни изпълнители у нас, съобщи за “Монитор” председателят й Георги Дичев.

Освен това ЧСИ-тата предлагат да се въведе и глоба, която ще е в размер от 100 до 400 лв. за родител, който не дава на бившия си партньор да вижда хлапето. Според частните съдебни изпълнители, ако двете мерки бъдат гласувани от парламента, делата за предаване на деца, които в момента са над 100 броя годишно, драстично ще намалеят.

“Родителите трябва да разберат, че всеки един от тях има право на контакт с детето и отказът за среща трябва да има сериозни основания, например да е застрашен животът или здравето на непълнолетното лице”, обясни Дичев.

Представители на камарата вече са провели предварителни разговори с депутати, които са харесали предложението и са заявили готовност да внесат законопроект, с който да се въведе промяна в Семейния кодекс.

Ако идеята на ЧСИ-тата бъде приета, родител, който системно отказва да разрешава на бившия си съпруг да вижда детето може да остане и без родителски права, като за целта ще се образува бързо съдебно производство, на което магистратите да преценят дали има основателна причина за неспазването на режима за срещи между дете и родител или хлапето се използва от бившите съпрузи като отдушник на напрежението между тях.

Comments are closed.