И 4-годишните – на задължителна предучилищна подготовка

Better Writer Ad

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и да започва още на 4 години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Тази промяна изисква законодателно решение, което министерството ще предложи през октомври, обясни министърът и допълни, че предложенията ще касаят промени в частта за финансиране на предучилищното образование и делигираните бюджети.

„Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година”, подчерта Вълчев, цитиран от „Фокус“.

В момента подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години.

По думите на Красимир Вълчев, децата които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка по-лесно се задържат в системата.

Сега децата, които не са обхвани в детска градини и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище.

Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан такъв дефицит и преподавателите трудно ги „избутват” до 5-6 клас, след което отпадат.

По думите му децата от семейства с родители с ниско образование, най-често на са обхванати от предучилищно образование.

 

Министър Красимир Вълчев заяви, че застава зад промените в правилата за прием в първи клас, предвиждащи 3 години уседналост на родителите.

„Каквито и критерии да заложим, ще е налице несправедливост. Има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсените в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият „близост“ е най-добрият“, допълни Вълчев.

Преди МОН обяви, че въвежда уседналост за прием на първокласници. Това породи недоволство сред родителите, които ще засегне това изискване.