Инфекции, причиняващи вагинално течение по време на бременност

Какво причинява вагинално течение при бременност?

Тялото на бременната жена се трансформира по много начини,  а увеличаването на вагиналните секрети просто е една от тези (не толкова приятни) промени. Ако течението е бистро или бяло и без мирис, това най-вероятно е причинено от хормоните на бременността и по-скоро е знак, че вагината е в добро състояние. Но понякога излишното отделяне сигнализира за инфекция, която се появява, когато естественият баланс на бактериите, които живеят във влагалището, се наруши.

Четири вагинални инфекции, вариращи от общи до по-редки, могат да засегнат бременни жени. Това са:
 1. Бактериална вагиноза

 2. Гъбични инфекции

 3. Стрептокок от група В

 4. Трихомониаза

Добрата новина е, че когато вагиналните инфекции се диагностицират своевременно, те обикновено са лесни за лечение. Трудната част е разграничаването на нормалното отделяне на секрет и течението, което сигнализира за действителна инфекция. Нека разгледаме причините за всяка инфекция, симптомите, лечението и възможностите за превенция:

1. Бактериална вагиноза и бременност

Приблизително 1 на 5 бременни жени ще развие тази сърбяща, дразнеща инфекция, сочат статистиките. Бактериалната вагиноза се появява, когато има свръхрастеж на бактерии, които естествено живеят във влагалището, но по време на бременност могат да се увеличат драстично в резултат от хормоналните промени. Ако не се лекува, бактериалната вагиноза ще се увеличи, което би могло да доведе до преждевременно раждане на бебето или до неговото ниско тегло при раждане. При жени, които не са бременни, бактериалната вагиноза може да доведе до възпалително заболяване на таза, което може да причини безплодие или да увреди фалопиевите тръби. Този тип инфекция може да бъде диагностицирана с вземане на секрет от влагалището – вашият лекар поставя тампон, взема се проба и се занася за изследване под микроскоп.

Симптоми на бактериална вагиноза:

 • Сиво-бяло течение от влагалището
 • Болка по време на уриниране
 • Сърбеж около вагината

Лечение на бактериална вагиноза по време на бременност:

Понякога тя изчезва от само себе си. Ако сте в първия триместър, вашият лекар може да изчака с лечението до влизането във втория триместър и след това да предпише антибиотичен курс.

Превенция на бактериалната вагиноза:

 • Избягвайте седенето с мокър бански костюм или влажно бельо. Използвайте чисто памучно бельо, след като приключите с плуването или тренировките.
 • Носете удобно памучно бельо, което ще позволи на въздуха да циркулира. Избягвайте тесни чорапогащници или панталони, които могат да причинят индуцираща бактериите пот.
 • Спазвайте правилото „избърсване отпред назад“, когато използвате тоалетната. Това ще предотврати разпространението на бактериите от ануса към вагината.
 • Избягвайте солите и маслата за вана – някои от тях могат да допринесат за задържането на бактерии.

2. Гъбична инфекция по време на бременност

Сърбежът и паренето, причинени от инфекция с гъбички, обикновено се причиняват от свръхрастеж на Candida Albicans, гъбички, които естествено живеят във влагалището. По време на бременността повишените нива на естроген и прогестерон допринасят да се създаде среда, в която гъбичките могат да се размножат повече от нормалното. Други причини за инфекции с гъбички включват прием на антибиотици или в следствие на полов акт, като и двете могат да нарушат естественото pH във вагината. Вашият лекар може да диагностицира инфекцията с гъбички чрез вагинален секрет, който се гледа под микроскоп.

Симптоми на гъбична инфекция:

 • Болка и сърбеж във влагалището
 • Зачервяване и подуване на влагалището и срамните устни
 • Дебел, приличащ на извара белезникаво-жълт секрет; със или без миризма.
 • Болка или дискомфорт по време на секс
 • Парене при уриниране

Лечение на гъбична инфекция по време на бременност:

Лечението най-често се извършва чрез противогъбичен крем или глобули, които се поставят във влагалището.

Превенция на гъбични инфекции:

 • Носете памучно бельо, което ще позволи на въздуха да циркулира
 • Когато е възможно, спете без бельо – това може да намали риска от инфекции.
 • Постарайте се да сте добре хидратирани, за да изхвърлите токсините. Пийте най-малко осем чаши вода на ден.
 • Уринирайте редовно, за да помогнете за премахването на микроорганизмите, причиняващи инфекции.
 • Яжте плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни вместо рафинирана захар и бяло брашно.
 • Консумирайте кисело мляко и храни, богати на пробиотици. Лактобацилусът, естествено открит в киселото мляко, е пробиотик, който насърчава правилното храносмилане и е известен с това, че помага за предотвратяване на вагинални инфекции.

Стрептококи от група B

Между 20 до 25 процента от всички здрави жени имат стрептококови бактерии, живеещи в тeхния организъм, обикновено в чревния тракт, ректума или влагалището. Тъй като много здрави хора имат тези бактерии в телата си, не е ясно защо някои бременни жени развиват по-сериозни инфекции от стрептококи B, докато при други подобно нещо не се случва. При симптоми, вашият лекар вероятно ще ви тества за този тип стрептокок между 35 и 37 седмица от бременността.

Симптоми на B стрептококи:

Този тип бактерии може да причинят инфекция на пикочните пътища при някои жени, но други изобщо да нямат симптоми. Симптомите включват болка или парене по време на уриниране, мътна урина и внезапни позиви за уриниране.

Лечение:

Ако имате положителен тест за B стрептококи, ще ви бъдат дадени антибиотици по време на раждането, за да не предадете инфекцията на бебето. Без антибиотици новороденото е изложено на риск от ранно възникващо заболяване, което причинява треска, затруднено хранене и летаргия.

Превенция на B стрептококи:

За съжаление няма напълно сигурен начин да се предотврати това състояние, но може да наблегнете на здравословно хранене, движение и прием на повече вода.

Трихомониаза

С приблизително 7,4 милиона нови случаи всяка година, трихомониаза (или още – трихомони) е едно от най-често срещаните полово предавани болести.  Паразитът Trichomonas vaginalis се предава по полов път и обикновено живее във влагалището.

По време на бременност инфекцията с трихомони често предизвиква обилен вагинален секрет. Има доказателства, че растежът на паразита се стимулира от естрогени и това може да обясни тежестта на симптомите и устойчивостта на инфекцията по време на бременност. Освен това съществува риск от:

 • Предтерминно пукане на околоплодния мехур
 • Преждевременно раждане – преди 37-ма г.с.
 • Раждане на бебе с твърде ниско тегло – под 2500 г.

Симптоми на трихомониаза:

 • Зелено-жълт, пенлив, неприятно миришещ секрет
 • Сърбеж, парене и възможно дразнене по време на полов акт

Лечение на трихомониаза

Този тип инфекция се лекува с перорални антибиотици като Метронидазол и Тинидазол. Ако бременността протича без симптоми на трихомониаза, лечението може да се отложи за след раждането, но ако са налице симптоми, антибиотици могат да се приемат след третия месец.

Превенция на трихомониаза

 • Aко вие или вашият партньор имате трихонамаза, трябва и двамата да се подложат на лечение.
 • Използвайте презерватив, за да предотвратите разпространението на тази инфекция.