Колко пари са нужни на едно семейство, за да живее нормално

бюджет пари финанси надбавки

2235 лева са нужни на четиричленно семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца, за да може да живее нормално. Това показват изчисления на КНСБ, базирани на данни към началото на есента. Това включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.


Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78.5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек от домакинството под необходимите средства за издръжка на живота, пише dariknews.bg.

От КНСБ констатират и увеличение на цените на електроенергията средно с около 0.04%, повишение цени на бензина и горивата, а от друга страна, намаление на цените на природния газ от 1 юли с нови 10% и последвало намаление на цените на топлоенергията средно с около 2.5%.

Повишение на издръжката на живот е регистрирано по отношение на образованието и свободното време – с 1.1%, услугите, свързани с образованието с 3.7%, транспорт – с 1 на сто. По-силно изразено намаление се отчита при хотелските услуги и почивно дело – с 5.1%, както и по отношение на облекло, обувки и лични принадлежности с 1.3%.

КНСБ: Между 35 и 45 000 души в трудоспособна възраст годишно напускат страната

Издръжката на живота до края на 2016 г. ще следва тенденцията на намаление или нулев ръст на инфлацията, тъй като не се очертават достатъчно устойчиви индикатори за възстановяване на икономиката. Има добри надежди в някои промишлени отрасли, вследствие на които заетостта нараства с около 22 хил. лица. Възстановяването на пазара на труда ще продължи още дълги години, след като загубата на работни места спрямо същия период на 2008 г. е с около 339 хил. души, отчитат от КНСБ.

Равнището на безработица продължава да спада и достига до 8%, но все още е с малко повече от 58 хил. лица спрямо 2008 г . Доходите от труд нарастват със 7.5%, но потреблението на домакинствата продължава да бъде свито, при това в условия на дефлация.

Освен това се наблюдават затихващи темпове на разходите за крайното потребление на домакинствата и през второто тримесечие на 2016 г. вече спадат до 1.2%, след като предходното отчитат ръст от 2.5%.