Масови проверки за безопасното превозване на деца на 6 май

autofahrt

Специализирани полицейски операции по метода на широкообхватния контрол в цялата страна ще се проведат на 6 май, като при тях основно ще се проверява обезопасяването на децата в автомобилите, пише Дневник. Това е една от инициативите, част от третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението с мото „Спаси живота на децата“.


„Темата за детската безопасност на пътя е кауза, а не политическа задача“, заяви на пресконференция по повод инициативата вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя изрази надежда, че мероприятията по време на седмицата ще оставят следа в съзнанието на всички участници в движението.

През миналата година при катастрофи са загинали 33 деца, 1056 са били ранени. Министър Бъчварова се надява през тази година броят им „устойчиво да бъде занижен“. Според генералния директор на Българския червен кръст Красимир Гигов когато на пътя загине дете, то никога не е виновно, а виновни са всички останали.

„В този аспект трябва да си зададем няколко въпроса – дали обучаваме децата достатъчно, дали сме пример в реална обстановки и дали доставяме достатъчно добри условия за движение“, каза той. Гигов допълни, че превантивните действия не трябва да бъдат инцидентни.