МОН обяви от коя дата ще започва новата учебна година

училище ученици класна стая

Няма да има промяна в началото на следващата учебна година – 15 септември. Това уточни  министърът на образованието Николай Денков.

Той добави, че разговорите продължават за учебната 23/24 г. Денков, който поддържа тезата, че началото трябва да бъде изместено към първите дни на септември, не срещна подкрепа сред синдикатите в образованието. МОН имаше идеи и за по-късно приключване на учебната година, като има вътре в нея няколко ваканции. Българските ученици продължават да учат най-малко време в сравнение в връстниците си в Европа.

„Продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/2024 година може да е по-рано – от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни“, каза днес пред журналисти Денков, който не се отказва от идеята си, въпреки отпора на професионалните среди срещу идеята да им намалят отпуските.

Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

„Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, припомни намеренията си министърът.

„Образователният облак“ ще бъде готов за началото на новата учебна година – през септември, и в него ще има електронни образователни ресурси, които ще са безплатни за всички деца в България, съобщи още той. И подчерта, че всички деца у нас трябва да имат достъп до качествено образование.

Източник: Clubz.bg