МОН отпуска 3 милиона лева за шкафчета, за да не носят децата тежки раници

Better Writer Ad

Близо 3 милиона лева е предвидило просветното министерство за купуването на шкафчета за училищата.

Тези пари ще стигнат за 200 000 ученици от първи до седми клас и така малчуганите няма да бъдат принудени да носят всеки ден на гърба си раница, която обикновено тежи 6-7 кг., пише Dnes.bg

Средствата са за държавни и общински училища, които ще трябва да монтират шкафчетата до 15 септември, за да се ползват от малчуганите през следващата учебна година. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на просветния министър Красимир Вълчев.

До решението се стигна, след като петокласничка потърси правата си пред властите заради тежките раници. Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а след нея хиляди родители и ученици поискаха да се намери начин учениците да не носят непосилно тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче практиката сочи, че децата често носят не само учебниците, нужни им за часовете през съответния ден, ами и тези от предишния или пък за следващия. Заради това са изпратени препоръки до директорите на училищата да намерят начин да оптимизират учебниците и помагалата.

До 23 март пък подлежи на обществено обсъждане проект на промени на Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които предвиждат по-дебелите томове за учениците да бъдат разделени на две части.

Това обаче ще стане едва след като изтече тригодишният срок на безвъзмездно ползване на настоящите издания.

А засега се дава правота на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев обещава, че ще има и електронни варианти на учебниците от първи до седми клас. Достъпът до тях щял да бъде осигурен чрез създаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат публикувани до края на април.