Музеят за история на София отваря врати

музей на историята на софия

Better Writer Ad

В празничния 17 септември Музеят за история на София, който се помещава в сградата на бившата Централна минерална баня, отваря врати. Жителите и гостите на града ще могат да разгледат постоянната експозиция между 10 и 22 часа безплатно.

Обичайното работно време ще бъде от вторник до неделя от 10 до 18 часа.

Билетът за музея за хора над 18 години ще е 6 лева, а за деца до 7 години, пенсионери и хора с увреждания ще бъде безплатно, за деца от 7 до 18 години, ученици и студенти – 2 лева, а семеен билет – 10 лева.

Всеки четвъртък посещенията ще бъдат безплатни.

„Цялата реконструкция на частта от сградата на софийската минерална баня на стойност около 5 млн. лв. се финансира от ОП „Регионално развитие“. Аз мисля, че музеят е интересен – съчетание на културно-историческо наследство и модерност. Освен стари експонати – от античността и средновековието, както и от новата история на София, имаме и съвременни инсталации, които разказват за тази история. Във всяка зала има филм, който показва кадри, които много софиянци не са виждали. Има и зала за обучение на най-малките, така че да могат училищата и детските градини да провеждат тук свои часове“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.