Нова детска ясла за 200 деца откриват в „Люлин“

детска ясла градина

Нова детска ясла за 200 деца с осем детски площадки ще бъде открита през есента в ж.к. „Люлин“, трети микрорайон на мястото на 33-то ОДЗ. Това съобщи днес пред журналисти кметът на района Милко Младенов, който заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов провери строителството на сградата, пише БТА.

Стойността на инвестицията е 1,8 млн.лв. от бюджета на Столичната община. Първоначално проектът е бил за строителство на нова детска градина, но отчитайки големия недостиг на ясли в района, обектът се трансформира от детска градина в ясла, посочи кметът Младенов.


С откриването й пред есента значително ще се преодолее недостигът на места в яслени групи в „Люлин“. Младенов съобщи, че в детските заведения в „Люлин“ има свободни места.

Зам.-кметът Барбалов посочи, че това е първата самостоятелна ясла, която ще бъде открита в столицата от много години насам. Във всички 23 ясли в София има около 2100 деца.

Предстои откриването на нова ясла в район „Илинден“ за четири групи. До края на годината ще бъдат завършени четири детски градини и две ясли /в „Люлин“ и „Илинден“/за общо 18 групи.

Барбалов отбеляза, че Столичната община полага големи усилия през последните години за строителството на нови детски градини. Недостатъчно места има в районите „Триадица“, „Красно село“, „Лозенец“.

Проблем с липсата на места в яслите съществува в цяла София, затова през следващите години усилията ще бъдат насочени в тази посока.

Източник: Dnes.bg