Нови изисквания за храните в детските градини и училищата

Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари.


Всички храни, които се дават на децата трябва да отговарят на европейските регламенти. Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители, предава Нова ТВ.

Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон. В 19-та детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна – чай и сандвич с масло, сирене и маслини.

„На обяд са обядвали млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобяд сме им приготвили бисквитена торта с айран“, казва Весела Георгиева – домакин в 19 ДГ „Св. София”.

Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба, менютата трябва да станат още по-здравословни. Като се завишават изискванията за качество на продуктите.

„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни Афродита Ильовска – директор в 19 ДГ „Св. София”.

Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”. „Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.

Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. В 19-та детска градина, менюто се одобрява и от родители: „Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно.

Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родители. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.

Източник: nova.bg

Коментарите са изключени.