Защита от уволнение на майка на малки деца – какви са правата ви?

Малките деца носят голяма радост на семейството, но също така и значителни разходи на семейния бюджет. Много майки са финансово принудени да се върнат работа, още докато децата им са малки. Точно в този период могат да възникнат трудности на работното място, породени от грижите около детето.
При неразбирателство с ръководителя идва въпросът дали майката трябва да се опита да запази настоящата си позиция или да търси нова алтернатива. Каква защита дава законът в този случай – темата коментира специалистът по трудови дела адвокат Румена Симеонова.

Като майка на дете под тригодишна възраст се ползвате със закрила от уволнение. Закрилата се изразява в искане на разрешение за прекратяване на трудовото правоотношение от инспекцията по труда, а такова се дава трудно.

От друга страна, при проблем имате всички права да се оплачете от прекия си ръководител, и за това не може да бъдете наказана официално. Въпросът е какво ще се случи неофициално.
Българките са сред най-младите майки в ЕС


Ако имате несъвместими различия с шефа си и работите в неприятна работна среда, спасявайте се, съветва Руменова. Тя самата би постъпила по този начин. Но ако смятате, че имате място в компанията, при възможност сменете екипа. Адаптацията към нов, вече изграден екип не е лесен процес, но поне е някакъв вариант.

По думите на експерта чисто юридически няма законово уредени права на работника да се оплаква от началника си, независимо от какво. Работодателят от своя страна има множество възможности да се освободи от нечие присъствие, ако прецени за необходимо.
Докато детето ви не навърши три години, вие се намирате под закрила и основният вариант е чл.331 от Кодекса на труда – прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, което не може да е по-малко от размера на 4 брутни заплати.

Ако работодателят и тиймлийдът не са един и същи човек, ще е добре за вас да разберете какво е влиянието на лийда върху работодателя, смята юристът. От това ще зависи и вашето положение в компанията.

Възможностите майката да бъде уволнена значително се увеличават с навършване на тригодишна възраст на детето – когато закрилата падне. Това обаче не значи, че със сигурност ще се стигне до уволнение. Просто на фирмата ще ѝ бъде много по-лесно юридически.

Руменова разкрива, че служителите в отдел Човешки ресурси най-често последни разбират какво са решили или уговорили шефовете. Също така обикновено те нямат думата, когато става въпрос за освобождаване на служител.
Ако проблемът не е сериозен, неразбирателство между работника и „малкия шеф“ може изобщо да не стигне до шефовете. Често пъти опитните служители са предпочитани пред новите и въпреки възникнали проблеми, те се задържат на работа дълги години.

Източник: pariteni.bg

Вижте още:

Детски надбавки – кога имаме право на тях и как да ги получим

Майките-студентки – какво право на помощи имат

Изследване: Майчинството е като работа на пълен работен ден, умножен по две

Експеримент с работещи майки и децата им просълзи милиони