Изследване: Майчинството е като работа на пълен работен ден, умножен по две

Майчинството не е шега, а грижите за децата са като натоварен работен ден. Всъщност майките изработват две и половина смени, пише в. „Индипендънт“.

Американска анкета сред 2000 майки на деца от пет до 12 години разкри, че те обикновено стават в 6,23 ч. и продължават да се грижат за поколението си до 20,31 ч. Това се равнява на 14 работни часа седем дни в седмицата, много повече от всяка „нормална“ работа.

Изследването за натоварването на майките установи също, че те обикновено успяват да заделят за себе си само час и седем минути на ден.

Почти половината от майките – 40 процента, осъзнават, че животът им се ръководи от списък със задачи, който никога не свършва, уточнява БТА.

Запитани как поддържат енергията си при такова натоварване, повечето майки казват „с кафе и следобеден сън“. Да се справят със задачите им помагат също сериалите, мокрите кърпички, играчките, айпадовете.

Подобно изследване от 2013 година установи, че списъкът със задачи за една средностатистическа майка се състои от 26 точки.

 

Вижте още:

Притча за заетата майка

5 мита за перфектната майка

Скъпи, майчинството не е ваканция

Детето не иска да играе само? Помислете за подхода си…