Опасна игра във Фейсбук: Деца изчезват за 72 часа!

Teenage girls calling on the cell phones

Ново предизвикателство във Фейсбук кара деца да изчезват за 72 часа. Ако приемат предизвикателството от социалните мрежи, тийнейджърите „се изпаряват“ без да информират родителите си къде отиват. Точно това предизвикателство може да стои зад изчезването на две британски тийнейджърки – Сиобан Кларк (15) и Сами Кларк (14) от Есекс, пишат британските медии. Въпреки че имат същото фамилно име, тези момичета не са в роднинска връзка.След като напуснали училище в петък следобед миналата седмица, от тях нямало ни вест, ни кост до понеделник сутринта. Намерени са на 30 км от домовете си. Изчезнал и техният 22-годишен приятел Киран Хартли-Андерсън, който е арестуван и заподозрян. И тримата са открити във Вестклиф, след като полицията получила потвърждение от човек, който ги е разпознал.


Обществеността свърза случая с най-новото предизвикателство във Фейсбук, известно като „Игра 72“ (Game of 72), в която тийнейджърите са подведени да изчезнат за 72 часа, за да бъдат обявени за изчезнали лица. Потенциално опасната игра „Игра 72“ се разпространява из Европа с посредничеството на интернет, и по-специално с посредничеството на социалната мрежа. В играта децата и тийнейджърите се насърчават да изчезнат за 72 часа, без да споменават за това на никого за нищо на света. Защо? Очевидно става въпрос е някакъв начин за изява в играта. В тези деликатни години на растеж, всяка лудост е възможнa дори, ако се нарича „игра“.

„Всеки родител, чието дете е във Фейсбук, трябва да знае за това. Бих го посъветвал да разговаря с него в някой спокоен момент по време на обяд или докато шофира. Важното е да се разбере какво мисли детето за това“, смята психологът С . Шур. „Тинейджърската възраст е времето, когато на преден план идва необходимостта от принадлежност към дадена група връстници и бих казал, че това е основна мотивация, особено ако се превърне в мода или нещо, което правят и другите деца от училище“, допълва Шур.

Сред изчезналите 72 часа е било и 13-годишно момиче от Франция. Момичето, което френските медии нарекли Ема, не искало да каже нито на родителите, нито на полицията, къде е била 72 часа.

Източник: БЛИЦ