Еднакъв отпуск по майчинство за всяко следващо дете?

отпуск по майчинство, родител.бг, Списание Родител, Roditel.bg

Държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители, смята вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

За мен нормативната база, според която до трето дете продължителността на отпуска по майчинство е две години, а след трето – година и половина, няма никакъв смисъл, призна той пред представители на Асоциация “Родители” и обеща: Ще работя в посока това да се промени.

“Отворен съм за всякакви конструктивни предложения, свързани с поощряване на работещите родители, стига да не влизат в противоречие с европейските директиви и световните конвенции. Убеден съм, че работещата жена между 30 и 45 например трябва да бъде насърчавана от държавата да ражда второ или повече деца, но със сигурност не чрез социални помощи”, каза Калфин.

Социалният министър изрази разбиране и към избора на жената да остане вкъщи, за да гледа децата си. Той подчерта, че към момента отпускът за гледане на дете у нас е един от най-дългите в Европа.

“Независимо от дължината на отпуска, той трябва да е еднакъв за всяко поредно дете, родено в едно семейство, а не само за първите три, както е досега”, коментира още Ивайло Калфин.

 

Източник: ИА КРОСС

Comments are closed.