Отсъствията на учениците по семейни причини се увеличават до 15 дни

ученици училище матури

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред БНТ, цитиран от МОН.

В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7, но само със санкция на директора на съответното училище.

„Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование – увеличаваме тези отсъствия по семейни прични на 15 за всяка учебна година“, обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Предстои Наредбата за приобщаващото образование да бъде публикувана за обществено обсъждане до дни, след което трябва да бъде приета от Министерски съвет.

Стартират и 276 конкурса за училищни директори в цяла България, съобщи още министър Цоков. „Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори“, подчерта той. По думите му писменият тест за кандидатите за директори е променен така че да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности –възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се  процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Източник: DarikNews.bg

Comments are closed.