ОТВОРЕНО ПИСМО: „Намерете начин КАК да отворят детските градини и яслите“

Днес сякаш се намираме в „Параграф 22“ – родителите трябва да работят, за да се грижат за децата си, а за да се грижат за децата си, трябва да си останат вкъщи. Ситуацията с Covid-19 определено няма еднозначен отговор, но е факт, че родителите на малки деца, които трябва да се върнат на работа (ако им е останала такава) са изправени пред патова ситуация, особено ако няма на кого да разчитат за помощ.
Именно с оглед на всичко това в Интернет бе публикувано отворено писмо до Министерски съвет на Република България, чийто автор е Антонина Георгиева Кенова. Публикуваме го без редакторска намеса и със съгласието на авторката:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Родителите на деца до 12-годишна възраст са изправени пред редица предизвикателства. Съвместяването на дистанционна работа, дистанционно обучение, гледане на дете в предучилищна и начална училищна възраст доведе до огромно напрежение в семействата към днешна дата.
Онези сред вас, които имат малки деца, нямат нужда от много обяснения – убедена съм, че ме разбирате и от първите три изречения.

Настоявам да изискате 3 независими становища на епидемиолози. Има разнопосочни мнения и сред тях, но всички разбрахме, че този вирус няма да отмине и трябва да се научим да живеем с него. Вместо да излизате и да ни казвате, че няма как да отворят градините, време е да потърсите начини КАК да отворят под определени условия.

Убедена съм, че и да не отворите градините от 14.05, вие сте длъжни да осигурите алтернатива за детето на медицинската сестра, която писа, че е изправена пред решението да го води със себе си на работа. Или пък самотната майка, която трябва да работи, защото това е въпрос на оцеляване. Или учителката с дете от рискова група. Всъщност случаите са разнообразни, няма да изброявам. Вие просто трябва да помислите за всички!

Ефективна мярка за ограничаване на COVID-19 ли е затварянето на детските градини и училища? “Нямаме достатъчно данни от другите държави.” Но продължителното им затваряне със сигурност крие редица отрицателни последици за обществото и децата не само в България.

Кой работодател ще иска да наеме майка на малко дете на работа? И преди 13.03 беше трудно. Кой работодател ще държи работното място на майка, която е неефективна в дистанционната си работа, или пък да й пази работното място, а работата да остане несвършена. Това е икономически неизгодно за бизнеса.

Забравихте и децата със специални образователни потребности, които нямат достъп до терапия. Често тя е в частни центрове, с малък брой деца. Забравихте и за частните детски градини, ясли, центрове, родителските кооперативи, които спазват редица изисквания на МОН, МЗ и др., и не работят с препълнени групи.

С днешните изказвания в медиите за отваряне на ½ или ⅓ от детските градини, още повече се настройват родители и учители едни срещу други, че и помежду си. И не само. Сякаш чакате да видите реакция и под натиск да вземете решение? Аз не искам това!

Вие сте там, за да предложите план за действие, възможни решения, които да са базирани на професионални становища на ЛЕКАРИ епидемиолози, а не под натиск на тълпата!

И не, няма какво да чакаме другите държави. Знаете ли защо? Защото никъде в Европа няма група от 40 деца с един учител! Никъде в Европа няма деца в яслена възраст, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гледат от медицински сестри. Имаме нужда от наш план, наши мерки и възможни решения. И най-накрая истинска промяна в образователния модел за децата от 0 до 7г.

Виждам много пропуски в изказванията на министри по темата, очевидно непознаващи особеностите на българските детски градини – площ, брой деца, брой педагози и помощен персонал. Първо трябва да решите КАК да отворят детските заведения в България, а не кога! Не виждам да го правите.

Предоставям резултати от анкета, публикувана от мен в социалните мрежи миналата седмица. Не претендирам за представителност, но е важно да посоча, че процентът на родителите готови да пуснат децата си в ясла и градина, вече не е 40%.

“Да отворят ли детските градини и яслите от 13 Май?
Имайки предвид, че сме на прага на най- здравия сезон от годината – лятото. Имайки предвид, че нищо по-добро като епидемиологична обстановка не ни очаква през септември. Имайки предвид, че през лятото имаме възможност да използваме в пъти по-големи пространства отколкото през зимата. Имайки предвид, че много по-малко родители ще са принудени сега да пуснат децата си на градина, имайки все още възможност да ги задържат доброволно вкъщи и поетапно да ги пускат, отколкото през септември, когато вече 7 месеца ще са престояли вкъщи, с тотално разхлабен имунитет вследствие на продължителната изолация и принудени от нарастващата безработица и настъпващата зима всички ще се юрнат вкупом към градините и ще предизвикат сигурен бум на заболеваемостта. Гласувайте моля !”

(Вижте повече ТУК)

Коментарите са изключени.