Тръгна подписка да не отделят бебетата от майките им в болниците

Раждаемост, бебе, бебета, Списание Родител, Родител.бг, Roditel.bg
Подписка за забрана на отделянето на бебетата от майките в болниците набира скорост в интернет, пише „24 часа“. Под петицията вече има почти 4300 подписа.
„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците“, е призивът на петицията.

Инициативата беше подета след скандалния случай, в който акушерка беше обвинена в насилие над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а малката Никол се възстановява след тежките травми.„Бебетата имат право да са с майките си още от самото си раждане“, обяви пред БНР зам.-шефката на Сдружение „Родилница“ Нели Мутафова. Тя обясни, че майките имат право да не бъдат разделяни от детето си според закона за здравето и по конвенция на ООН.Много малко от майките и болниците обаче знаели това.Мутафова разказа, че този емоционален контакт е много важен за психологическото развитие на детето „Отделно и болничния персонал няма да се натоварва с нетипична дейност. В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките. Ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката – претегляне, някакви изследвания“, разказа още Мтафова.