Скандалната акушерка обучавала родители

акушерка
Бебето Никол плачело повече и това ядосало Емилия

„Първи грижи за новороденото“. Така се казва практическата лекция в Училището за родители на УМБАЛ „Софиямед“, която е изнесена на 14 януари, пише в-к Стандарт. По ирония на съдбата в демонстрацията участва Емилия Ковачева, печално позната от четвъртък на цяла България като акушерката, която преби зверски бебе.

В лекцията тя запознава бъдещите родители как да сменят памперси, какви са правилните позиции за кърмене, оригване, къпане и масажиране на бебето и други тънкости. Три месеца по-късно Ковачева е в ареста. Тя е привлечена като обвиняема в опит за убийство на новородено бебе в столичната болница „Софиямед“. Все още не е ясно какво е отключило агресията у опитната и добродушна акушерка.


Новороденото момиченце не е в обятията на майка си, а в интензивното отделение на болница „Токуда“. Пребитото бебе вече е в стабилно състояние, диша само и животът му е извън опасност. „Ще остане в интензивното, докато трябва, а след това ще бъде под наблюдение“, съобщи Боряна Маринкова от пресцентъра на болница „Токуда“. Според нея неонатолозите правят всичко възможно, за да елиминират или минимализират евентуални бъдещи усложнения. Момиченцето е прието в 20,30 часа на 18 април в тежко състояние, с черепно-мозъчна травма, мозъчен кръвоизлив и голям оток. Първите 48 часа били критични, но положението вече е овладяно, твърди Маринкова.

Малката Никол проплакала в родилното отделение на УМБАЛ „Софиямед“ на 14 април. Бебето се родило без усложнения, напълно здраво и доносено. На 17 април сутринта на смяна в отделението застъпила акушерката Емилия Ковачева. Тя поела и нощната смяна. Около 2 часа на 18 април внезапно започнала да нанася множество удари с ръце и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето. „Опитвала се е
и да го задуши, като е притискала с ръце врата му.

Ужасяващте кадри от действията на Ковачева се разпространиха в интернет, които задминават дори най-бруталния сюжет от филм на ужасите.

На сутринта дежурният лекар установил понижен тонус, назначил изследвания, а по-късно станало ясно, че състоянието на детето се влошава. Спешно било преместено в болница „Токуда“. В София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: „Токуда“, „Майчин дом“ и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи. Маринкова призна, че медицинските специалисти не са спали, откакто са приели детето: „Това е и емоция, и състрадание, и съчувствие, на никое дете не трябва да се случва това“.

Според прокуратурата сигналът за потресаващия случай бил подаден в полицията на 22 април от лекарите в „Токуда“. От „Софиямед“ обаче заявиха, че ръководството своевременно е сезирало компетентните органи и им е оказало пълно съдействие. Според БНР акушерката Ковачева обяснила пред полицията, че е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива напълно спокойно съседното новородено. Действията й се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ.

Криминалисти с 20-годишен опит казват, че са плакали на видеото

„По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение“, твърдят от УМБАЛ „Софиямед“. Те остро осъждат поведението на бившата си колежка.

Всички обаче си задават въпроса какво е накарало акушерката да прояви тази агресия. „Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, но разследването ще установи какви са били мотивите й. Назначена е психологично-психиатрична експертиза, предполагам, че ще имаме заключение в скоро време и ще установим какво е състоянието й“, обясни пред „Стандарт“ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Във форумите майки, които са били израждани от акушерката, пишат, че тя е професионалист и добър човек. Колегите я наричат „златна жена“, която прави път и на мравката.

 

В Самоков: Не е способна на това зверство

Драмата с пребитото от Емилия бебе шокира съгражданите й от Самоков, които не спират да коментират случилото се. Хората познават акушерката, защото тя е работила в местната болница дълги години. Те недоумяваха защо кротък и добър човек като нея е извършил подобно деяние. Казват, че е скромна жена, която е отгледала сама двете си дъщери и не е способна на подобно зверство.

Съпругът й е починал през 2001 г, след като паднал, докато ремонтирал покрив на къща. Жената живеела при родителите си, продала единия етаж от къщата си, за да купи гарсониера в София. В момента в нея живее голямата й дъщеря, която учи фармация. Малката е ученичка в Самоков и догодина ще бъде абитуриентка. „И двете деца са много добри, отличнички. Емилия се стараеше да не им липсва добро образование, ходеха на уроци по английски, едното от момичетата тренира баскетбол“, казват съгражданите на акушерката. Според запознати две седмици преди инцидента Емилия е била на почивка в Гърция с едната си дъщеря.

„Мога да ви уверя, че откакто се помня, тя не е давала признаци за някакви психични отклонения. Тя е неспособна да направи такова нещо с умисъл“, категоричен бе племенникът й Даниел Кирилов пред bTV. Той обясни още, че от разговорите си с братовчедките си е разбрал, че става въпрос за грешка. „Това, което разбрах, е, че неволно е било изпуснато дете и просто не ми го побира умът. Хора сме, всеки греши, на всеки може да се случи“, допълни още Кирилов.

Емоцонално прегаряне е версията на Москов

„Лекарската професия е такава – свързана с нощен, а понякога с извънреден и непредвиден труд. Понякога просто така се случва, някой не издържа психически или физически“. Така коментира инцидента с пребитото бебе здравният министър Петър Москов пред „Дневник“, след като разпореди проверка на случая в частната болница „Софиямед“. Според Москов синдромът на „емоционалното прегаряне“ е широко срещан сред лекарите, медсестрите и акушерките и че срещу него няма лек.“По-скоро трябва да се търсят решения от гледна точка на урегулиране на възнагражденията на всички, които работят там, това е и една от целите ни“, коментира още министърът. Средното възнаграждение на акушерките у нас е около 600 лева. Професията е сред най-дефицитните у нас. По груби разчети акушерките в страната са 3250, но това е много малък брой, навсякъде има недостиг, заяви пък председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова.