От юли право на помощи за деца ще имат семейства с доход до 400 лв. на човек

помощи деца семейство пари

Право на семейни помощи за деца ще имат семейства с доход на всеки член от домакинството до 350 лв. от 1 януари и 400 лв. от 1 юли. Това решиха депутатите, които продължават да гласуват текстове от Закона за Бюджет 2016.

Според проекта месечните помощи за отглеждане на дете за 2016 г. за семейство с едно дете са 37 лв.; за семейство с две деца – 85 лв.; за семейство с три деца – 130 лв.; за семейство с четири деца – 140 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лв. Месечната помощ за отглеждане на близнаци е 75 лв.

В бюджета е записано, че размерът на еднократната помощ при раждане за първо дете е 250 лв.; за второ – 600 лв.; за трето дете – 300 лв.; за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.

Въпреки критиките от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, че новият праг ощетява 100 хил. деца и така се стимулират маргиналните общества, които са превърнали раждането на деца  в бизнес, мнозинството гласува предложението на управляващите.

От ГЕРБ обвиниха Байрактаров, че е “зле с математиката” и обясниха, че с вдигането на прага всъщност повече родители на деца ще получават помощи.

Народните представители гласуваха също като текст, че общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола, използван от тях при първично агропроизводство, не може да надвишава 84 млн. лв.

Те гласуваха още, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по Закона за държавния служител, е 420 лв. от 1 януари 2016 г.

Източник: invesor.bg

Comments are closed.