Принцесата и граховото зърно (текст на приказка+аудио)

Имало едно време един царски син, който много искал да се ожени. Но не за коя да е девойка, а за истинска принцеса. И така, пропътувал целия свят, но все не успявал да я намери. Наистина принцеси имало много, но тъй никоя от тях не успяла да му се хареса.

И ето защо трябвало да се върне сам в къщи, с празни ръце, което много го натъжило.

Една вечер се появила ужасна буря: засвяткали мълнии, затрещели гръмотевици, завалял дъжд като из ведро и изведнъж на градските врати се похлопало. Пред вратите стояла красива девойка, на която от косите и дрехите й течало вода, обувките й били прогизнали, но тя уверявала, че била истинска принцеса.

За да разбере дали момичето казва истината, царицата решила да я тества през първата нощ. И без да каже нещо, тя отишла в спалнята, снела от леглото всички дюшеци и възглавници и сложила на дъските едно грахово зърно. Върху граховото зърно тя наредила двайсет дюшека и върху тях още двайсет пухени завивки. И така, върху тази постеля сложили принцесата да спи.
На сутринта я попитали как е прекарала нощта. – Ах, много лошо! – рекла принцесата – Цяла нощ почти не можах да затворя очи! Кой знае какво имаше в леглото! Лежах върху нещо тъй твърдо, че цялото ми тяло сега е в синини. Ужасна нощ!

Това бил знакът, който царицата била чакала. Вднага на всички станало ясно, че момичето говори истината. Тя била усетила граховото зърно през двайсет дюшека и през двайсет пухени завивки. Тъй нежна и деликатна кожа можела да има само една истинска принцеса.

Принцът най-накрая бил щастлив и уверен, че е намерил принцесата, която цял живот бил търсил, Помолил я да се омъжи за него. Не след дълго двамата били женени и живяли дълъг и щастлив живот.

Принцесата върху граховото зърно – аудиоприказка

Коментарите са изключени.