Припознаването на детето от бащата при родители без брак вече ще е по нови правила

баща татко бебе

Better Writer Ad

Държавата затяга правилата за припознаване на дете, когато родителите нямат граждански брак – ще бъдат въведени повече изисквания към човека, който претендира, че е баща на детето, а целта е да се пресече търговията с бебета, стана ясно от думите на заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

Новите правила ще залегнат в промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на август, пише Dariknews.bg. Проектозаконът предвижда още отпадане на тайната на осиновяването и отмяна на правото на осиновителя да поиска разсиновяване на дете.

Според сега действащия Семеен кодекс припознаването на дете от родител се извършва с писмено заявление, като това припознаване се съобщава на другия родител в едноседмичен срок. Ако той не го оспори в срок от 3 месеца, припознаването се вписва в акта за раждане. Това улеснява търговията с бебета, като дава възможност на бездетна двойка да плати на кандидат-родилка, а мъжът просто да припознае детето, без да е истинският му баща.