Масови проверки за безопасността на детските атракциони в парковете

батут дете безопасност

Инспектори от Комисията за защита на потребителите ще извършват проверки за безопасността на атракционите в парковете, предаде bTV.  Кампанията е на територията на цялата страна, като по-интензивни е в София.

Още при първите проверени обекти има нарушения – липсва информация за начина на ползване на съоръжението.

Трябва да има пълна точна и ясна информация на видно место за броя на ползвателите, включително трябва да има конкретни правила, които да се спазват стриктно.

Майки признават, че сами решават дали да пуснат децата на батута или не, оплакват се, че се пускат и съвсем малки, и големи деца едновременно.

Според аниматорите, които предоставят услугата, те гарантират безопасността на децата с това, че са укрепили добре батутите. Все пак родителите решават дали е безопасно или не, уточни един от тях.

За нарушения собствениците на атракционите ще бъдат глобени с между 300 и 5000 лева. При по-сериозни нарушения санкцията може да стигне и до 10 000 лева и временно затваряне на обекта.

Общо 11 увеселителни обекта за деца с поставени над 25 аткракционни съоръжения в тях провериха на 7 юни до обяд инспектори КЗП, отчетоха от комисията. Сред проверените атракциони са надуваеми пързалки и замъци, бънджита, влакчета и др.

За две от съоръженията е липсвала информация за минималната възраст и максималната височина на децата, които могат да ги ползват, както и забрана за носене на остри и обемисти предмети и за сядане, коленичене или стоене на парапетите и страничните стени на съоръжението.

Експертите на КЗП съветват родителите да обръщат внимание на информацията, която се предоставя за съоръженията, а ако липсва такава – да не допускат децата им да ги ползват.

 

Comments are closed.