Ранната употреба на алкохол – как и кога да поговорим с детето си?

Училище за родители: родителски срещи в бар

1

Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето си.

Именно с цел да отговори на тези въпроси и да помогне на родителите, у нас стартира кампанията Училище за родители: родителски срещи в бар.

Да, звучи странно – що за родителски срещи се провеждат в бар? Целта обаче е оправдана – именно неформалната обстановка между родители, учители и психолози на деца от 4-ти и 5-ти клас помага да се обсъжда по-свободно този проблем.

„Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка.“ – съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.

Кампанията Училище за родители: родителски срещи в бар има своя онлайн платформа – predi18.org. Сайтът осигурява достъп на родители и учители до полезни материали по темата, както и възможност за обмен на информация, съвети, мнения. Със своето развитие, платформата ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители.

Кампанията стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ “Граф Х. П. Игнатиев” (София) и създаването на информационни материали – Наръчник на учителя и Наръчник на родителя “Малки разговори на големи теми”.

Партньор на кампанията е Агенцията за закрила на детето, чиито психолози ще се включват в родителските срещи.