Ръст на есенните вируси при децата, хрема и кашлица доминират

Увеличава се заболеваемостта от есенни вируси при децата в цялата страна отбелязват личните лекари. Въпреки това, тенденцията е нормална за този сезон от годината.

„Най-чести са острите респираторни вирусни инфекции, съответно, на горни и долни дихателни пътища. Те са с ясно изразена сезонност, с пикова честота именно през есенно-зимния сезон и ранна пролет. Най-честите причинители на тези инфекции са риновирусите, респираторно-синцитиален вирус, аденовируси, парагрипните и грипни вируси  и други“, коментира за 24chasa.bg д-р Мариана Ардалиева, педиатър, детски невролог н и.д. началник на Детско отделение в УМБАЛ „Софипямед“.

Водеща причина за увеличението на броя на преминалите през кабинета за преглед деца са острите респираторни вирусни инфекции, които стандартно заемат значителна част от всички детски инфекции – около 80-90%.

„Децата са с основни симптоми на кашлица, хрема, температура, доста от тях идват и с усложнения“, казва д-р Ардалиева и уточнява, че процентът на хоспитализираните деца в Отделението към болницата е различен за различните възрасти, като най-голям е делът на децата в кърмаческа възраст, до 1 година, както и в ранна детска възраст, от 1 до 3 години.

„Средно при около 20% от общия брой на деца с остри респираторни вирусни инфекции се налага хоспитализация, но като цяло успяваме да контролираме състоянието на заболелите деца, така че да не се стига до усложнения, налагащи болнично лечение“, казва тя.

Статистиката за увеличаващата се заболеваемост от есенни вируси при децата потвърждава и екипът на Отделението по ушно-носно-гърлени болести в ]

„Прави впечатление, че въпреки, че броят на децата, които преглеждаме на кабинет се е увеличил, те не постъпват за болнично лечение при нас, което означава, че навременната ни намеса е довела до успех в лечението. Увеличава се броя на малките ни пациенти, които приемаме за отстраняване на сливици и трета сливица като все по-често имаме такива от чужбина- от Англия, Северна Македония, Германия, което е още едно доказателство за улеснения и по-бърз достъп до специалист в България, за разлика от останалите европейски страни“, коментира д-р Евгени Грозданов, УНГ специалист в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.

Източник: 24chasa.bg