Разрешиха такса „дете“ в ресторант

такса дете ресторант

Такса „дете“ в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма, предаде „Монитор“.


Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си. Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на м.г. установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци.

На 9 май м.г. Живка Александрова отишла с трите си деца – на възраст 8, 10 и 12 години, в Bizar bar, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо (минимум с 20 лв.) от сервитьорите.

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесе комисия, която й отговорили обстоятелствено, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на комисията Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на колегите си. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Иницииралата производството старозагорска майка е категорична, че ще продължи битката си за истината, като вече е обжалвала решението на КЗС пред административния съд.