Робот помага на деца да се учат да пишат

robot pomaga

Швейцарски изследователи, “въоръжени” с познанието, че децата се учат по-добре, когато преподават новите си умения на друг, са включили в процеса на обучение хуманоиден робот, пише Gizmag. Системата, наречена CoWriter, се прилага с успех при деца на възраст между шест и осем години, които помагат на робота да усъвършенства изписването на буквите.
Високият 58 сантиметра робот NAO може да бъде програмиран в съответствие със специфичните трудности, които срещат отделните деца. Интелигентната машина може също така да възпроизвежда обичайните грешки, допускани от малки деца, докато усвояват умението да пишат. Идеята е, че децата, които се затрудняват да изписват буквите, се нуждаят от мотивация и укрепване на самочувствието. Наличието на някого или нещо, което да учат поддържа интереса им.
“Целта е да предоставим инструмент на учителите, който има нова роля в класната стая”, обяснява Северин Лемагна, един от авторите на изследването. “Ролята на ученик, който знае по-малко и от най-слабия ученик в класа”. За да учат робота, децата подготвят думи с малки магнитни букви. След това машината пише думата на екрана на таблет, а децата откриват и поправят грешките. В рамките на този процес децата неусетно практикуват ръкописа си. Създателите на системата посочват, че тя все още е само прототип и в следващите месеци предстоят още изследвания, които да оценят ефективността й.


Източник: Информационна агенция „Фокус“