Родната къща на Иван Вазов тръгва на обиколка из страната

Родната къща на Иван Вазов тръгва на обиколка из страната. За една година тя ще посети 12 социални дома – четири за възрастни хора с увреждания и по четири за деца с увреждания и за деца, лишени от родителска грижа. Заедно с къщата ще пътуват изложба и филми за народния поет. Проектът е на къща-музей „Иван Вазов”, негови партньори са общината и Комплексът за социални услуги в Сопот.

Mайсторът-занаятчия Албена Стоянова пресъздава умалено копие на Вазовата къща в Сопот. Макетът е точно 40 пъти по-малък от истинската сграда, но пък в него не липсва нищо, което го има в оригинала. Албена е „построила” и входа, и дюкяна на Минчо Вазов, и чешмата срещу бухлатите чемшири.

Албена е успяла да пресъздаде в умален вид и резбования таван на верандата, изобразяващ слънце. Тя е използвала само природни материали,  сама омесила сместа за направата на керемидите за покрива и ги изработила с ръцете си. Те са повече от 5000 на брой.

Изработването на макет на Вазовата къща и посещение на социални домове с него е част от по-голям проект на музея в Сопот.  Той се нарича „Вазов отново народен”. Това е образователна програма, инициирана от къща-музей „Иван Вазов” с подкрепата на общината и Комплекса за социални услуги. Целта е да стигне до деца и възрастни със специални потребности.

Проектът ще се развива и надгражда във времето и ще представя постоянно различни теми за Вазовия род и творчеството на Иван Вазов. Например само героите от „Под игото” може да бъде една самостоятелна тема, заяви той.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK