С деца на сватба – полезни съвети, свързани с най-малките гости

Едва ли можем да си представим сватба без едни от най-специалните гости – малчуганите. Смях, игри, красиви малки шафери и шаферки – децата придават особено ценен привкус на всяко сватбено тържество, ето защо е важно да се съобразим и с тях, когато се занимаваме с организацията на този важен ден.
Вижте някои полезни съвети, както за организацията на сватбата, така и за семействата с деца, на които им предстои да присъстват на сватбена церемония:

Полезни съвети за младоженците

  1. Не забравяйте да прецените броя на децата, когато подготвяте списъка с гостите

Списъкът с гости е една от първите и най-важни стъпки, с които започва организацията на сватбеното тържество. Понякога обаче дечицата не са предвидени или пък броят им остава неизвестен. По правило, когато каните ваше приятелско семейство, в което има малки деца, няма как да поставяте условия те да не присъстват или да не предвидите места за тях. Понякога обаче самите родители предпочитат да бъдат на сватбата без деца, за да могат да се отпуснат и да се забавляват – така че може да попитате предварително какви са намеренията им.

  1. Бъдете толерантни

За малките деца сватбеният ден може да се окаже изтощителен и дори на моменти да се отегчат и изнервят. Проявете разбиране, ако в средата на някой ритуал чуете детски плач или мрънкане. Децата внасят истинско очарование в всяка сватба, но не можем да очакваме от тях да се държат като възрастни и да спазват стриктно сватбения протокол.

  1. Погрижете се за малките да има достатъчно забавления

Добре е още когато избираме ресторант или място на провеждане на сватбата да предвидим и място за деца – те имат нужда от пространство, за да е по-спокойно, както за самите тях, така и за родителите им и за младоженците. Ако бюджетът ви го позволява, помислете за аниматори, които да се погрижат за дечицата чрез игри и забавления.

  1. Осигурете детско меню и напитки

Понякога младоженците се спират на изтънчено меню, което обаче се оказва не особено привлекателно за децата. Можете да съставите детско меню, което да е с по-малки порции и подходящо за деца, като помислите и за здравословни напитки за най-малките. Ако сте решили да използвате професионален сватбен агент, допитайте се до него и поискайте да ви бъдат предложени варианти.

Полезни съвети за гостите с деца

  1. Преценете внимателно дали сватбеният ден е по силите на вашето дете

Когато решавате дали да отидете на сватбата с деца или не, преценете внимателно ситуацията – според възрастта на детето, неговия дневен режим и това доколко самите вие ще се чувствате комфортно. Разбира се, има ситуации в които присъствието на малчуганите си е направо задължително – например, ако се жени ваш близък роднина или пък детето има специална роля на шафер или шаферка. Също така, ако смятате, че целият сватбен ден е твърде изморителен, можете да направите така, че детето да пропусне част от ритуалите (в обреден дом или църква например) и да се включи в по-веселата част, след като е поспало и си е починало.

  1. Подгответе детето за предстоящия ден и му обяснете какво ще се случва

Можете да подготвите детето за предстоящото събитие като му обясните какво предстои – дори бихте могли да направите всичко това под формата на игра – например, да представите сватбата като спектакъл, който да разиграете у дома. Разяснете какво символизират сватбените ритуали, какво ще се случва в църквата, как ще протече денят и т.н.

  1. Обноските

Подгответе детето предварително с няколко основни урока по добри обноски, които да демонстрира на сватбения ден – например – как да поздрави младоженците, как да държи приборите и т.н. По-малките деца (особено момиченцата под 4 годишна възраст) се впечатляват от вида на булката и често имат желание да са близо до нея. Добре е да им обясним, че тя е много красива и с прекрасна рокля, но не бива да я пипаме, да я дърпаме за воала и т.н.

  1. Дрехите

Детето трябва да е облечено стилно и в подходящи дрехи за сватба, но не по-малко важно е и те да са му удобни. В противен случай рискувате да стане раздразнително поради факта, че се чувства некомфортно. Преценете добре своя бюджет и това дали е необходимо да купувате специален костюм или шаферска рокля – обикновено това е нужно само, ако младоженците са ви много близки или са ви роднини.

 

Автор: Биляна Цанева, сватбен агент в сватбена агенция Alegria

Comments are closed.