САЩ на път да забрани отказа от ваксиниране

ваксини, имунизация, Списание Родител, Родител.бг

Американската медицинска асоциация е гласувала в подкрепа на законодателни мерки, забраняващи отказа от ваксинация по немедицински причини.

225 000 лекари са се обявили за масова забрана на отказа от ваксини в Щатите, критикувайки остро пренебрегването на здравните норми по религиозни причини или заради неаргументиран личен избор, пише онлайн изданието www.nj.com.

Те настояват Вашингтон да предприеме спешни мерки, чрез които родителите, застрашаващи живота както на децата си, така и на общественото здраве изобщо, да бъдат наказвани от закона.

Гласуването в подкрепа на забраната е било подсилено отчасти и от избухването на епидемия от морбили в началото на декември 2014 г., която започна от Калифорния и бързо се разпространи из още няколко американски щата.

Повечето от заболелите тогава са били неваксинирани.

Само преди седмица калифорнийските власти са обявили приемането на законопроект SB277, който предвижда задължителна имунизация за всички деца в щата, премахвайки възможността родителите да откажат ваксина заради религиозни причини или морални съображения, а неваксинираните деца няма да бъдат допуснати до училище.

Американските експертите се надяват по този начин да се увеличи броят на защитените деца, но много родители се опасяват, че този законопроект ги лишава от фундаменталното право да избират как да се грижат за собствените си деца.

Източник: Dnes.bg