Стресът може да отключи аутизъм у децата

Immobilier

Човечеството винаги е страдало от епидемии – от чума, едра шарка и други инфекции. През последните 70-80 г. хората са се научили да контролират инфекциите, така че да не се развиват епидемии. Но побеждавайки инфекциите, едновременно с това, хората са си създали други „епидемии“: рак, сърдечносъдови и автоимунни заболявания, а също и нарушения в психиката.

Преди 20 години диагнозата детски аутизъм беше едно на 10 000 деца и тази цифра беше приблизително еднаква за повечето страни в света. Сега в повечето западни страни тази цифра се е променила на 150, което значи, че на 150 новородени деца едно става жертва на това страшно заболяване.

През първата годинка от живота им тези деца обикновено се развиват правилно. Но някъде на втората или третата година тяхното умствено развитие се нарушава: изчезват току-що научените думи – мама, татко, баба, изчезва разбирането на думите, с които се обръщат към него, детето не знае какво да прави с играчките си, не отговаря на името си, може да хване ръката на всеки човек на улицата и да тръгне с него, тъй като мама и татко то вече не разпознава. В детето се появяват множество ненормални форми на поведение. Ако това заболяване не се лекува правилно в детска възраст, то аутизмът става негова съдба за цял живот – негова и на семейството му.

Аутизмът е разстройство, което в основата си засяга социалното взаимодействие. Повечето симптоми са породени от липсата на интерес към останалите хора или от нежелание за приобщаване към външния свят. Затова е изключително важно, когато се занимаваме с деца с аутизъм, да насочим усилията си към разрешаване на основния проблем – по една или друга причина те отказват да прекарат достатъчно време в нашия интерактивен свят. Имат свой начин да потъват в собствения си свят, изоставяйки ни за минута, час, ден. Затова, колкото по-рано започнем да работим с детето с аутизъм, толкова по-голям ще бъде неговият напредък.

Аутизмът е сложно заболяване, затова лекарства може да назначи само лекар, и то след съответните изследвания. Народни средства за лечение на това заболяване няма. Но не трябва да се отчайвате, съвременната медицина има успехи в това отношение.

В последно време все по-често лекуват аутизма с т.нар. делфинотерапия. Контактът с тези удивителни животни прави чудеса – в 97% от случаите те помагат на децата, страдащи от тази болест.

Още един съвет: хвалете детето си винаги когато го заслужава, подчертавайте неговите успехи, дори и да са незначителни. Така то ще бъде по-уверено в себе си. Разговаряйте с него спокойно и сдържано, избягвайте думите „не“ и „не трябва“.

Съставете му дневен режим – хранене, подготвяне на уроците, ако вече е ученик, лягане – по едно и също време. Не водете детето на места, където има много хора. Позволявайте му да изразходва излишната енергия, нека се занимава с някакъв спорт по своя воля, нека играе и се разхожда на чист въздух.

Слушайте заедно с детето си произведенията на великия Моцарт. Руски учени твърдят, че неговите сонати са най-доброто терапевтично средство за лечение на тази болест.

Източник: КРОСС

Вижте още:

Десет неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете

9 причини да не затрупваме детето си с техника поне до 12 годишна възраст

Семейните кавги разболяват децата

Защо едни семейства са щастливи, а други – не