Учениците от 5 до 12 клас в София да учат дистанционно предлага Фандъкова

Учениците от 5 до 12 клас в София да преминат на онлайн обучение за срок от две седмици, а работното време на заведенията да бъде намалено до 22 часа. Такова затягане на мерките предложи в сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова в публикация в социалната мрежа Фейсбук. Идеите й ще бъдат обсъдени на заседание на софийския регионален щаб за справяне с пандемията от коронавирус.

Фандъкова предлага всички ученици от 5 до 12 клас да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици, съответно от 15 до 26 март, включително. Учениците бяха върнати присъствено в класните стаи през миналия месец. В големите училища различните класове се редуват в присъствена и онлайн форма. В малките населени места, където има по една паралелка от випуск, всички са на присъствена форма на обучение.

Другата мярка е насочена към работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали. Предлага се то да бъде до 22 ч. за периода от 12 до 26 март.

Мотивът за затягане на мерките е рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община.

“Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191”, пише Фандъкова.

Във вторник стана известно, че на двуседмична база заболяемостта в София е около 500 на 100 000 души, което прави региона един от най-рисковите за страната.

Източник: svobodnaevropa.bg