Увеличава се броят на децата, страдащи от късогледство

През последните две години рязко се е увеличил броят на децата, които страдат от късогледство. Тенденцията не е само у нас, но и по целия свят. Затова вече лекарите говорят за пандемия от миопия. Основните причини за нея са продължителното стоене на децата пред екран, както и все по-краткото време, което те прекарват на открито, вероятно и заради коронавируса.

Седмокласничката Ивайла Атанасова е с късогледство от 4 диоптъра и половина. През последните месеци има силни болки в главата и затова родители й я водят на очен лекар. “Към обяд започва да ме боли след толкова време на компютъра. Гадно е, че почти цял ден трябва да сме на компютъра, защото повечето домашни трябва да ги правим онлайн”, казва тя.

Причината за главоболието на Ивайла е продължителното стоене пред компютъра. Затова лекарят съветва момичето по-често да почива. Необходими са разходки сред природата. За да не напрягат очите си по време на дистанционното обучение, децата не трябва да ползват телефон или таблет, особено в легнало положение, тъй като тогава се скъсява дистанцията с екрана. Д-р Галина Филева съветва в свободното време да стимулираме децата ако трябва да обикалят апартамента, да излязат на терасата, да направят нещо различно. За да се намали вредният ефект от електронните устройства, лекарите препоръчват екранът на компютъра да е на около 60 см от очите. Мониторът да е възможно по-голям, да бъде на нивото или леко под нивото на очите на детето.

Според специалистите друг проблем през последните 2 години е, че родителите пренебрегват профилактичните прегледи на децата. Така очните проблеми не се диагностицират навреме, а лечението става трудно, понякога дори и невъзможно.

Източник: БНТ

Коментарите са изключени.